Site icon Oma blogi 4u

5 keinoa tehdä yrityksestä vastuullisempi vuonna 2022

Kuluttajat ovat yhä tietoisempia siitä, millaisia vaikutuksia heidän ostopäätöksillään on ympäristölle. Tämä tieto onkin muuttanut merkittävästi niin ihmisten yleistä mielipidettä kuin kulutus- ja ostotottumuksia. Tämän seurauksena yhä useammat yritykset omaksuvat omaan toimintaansa kestäviä liiketoimintatapoja.

Olipa yritys miten suuri tahansa, on sen toiminnassa jonkinlainen hiilijalanjälki. Siksi jokaisella yrityksellä on vastuu varmistaa, että ne tekevät kaikkensa suojellakseen maailman luonnonvaroja.

Esimerkiksi uusia nettikasinoita kehittäessä on myös tärkeä varmistaa, että toiminta on mahdollisimman ympäristöystävällistä, vaikka toiminta tapahtuukin pääasiassa netissä.

Toimistoissa voidaan kuitenkin tehdä paljon pieniä toimenpiteitä, joiden avulla yritysten vastuullisuusprofiilia voidaan parantaa. Pitkälllä aikavälillä pienillä ja näennäisesti merkityksettömillä teoilla voi olla suuri merkitys ja niiden avulla voidaan mitä todennäköisemmin alentaa kustannuksia ja parantaa brändin mainetta.

Miten yrityksen toiminnasta sitten konkreettisesti voi tehdä vastuullisempaa? Millaisia tekoja vastuulliseen yritystoimintaan liittyy? Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia vinkkejä, joiden avulla voi siirtyä kohti kestävämpää liiketoimintaa, ja houkutella sitä kautta lisää asiakkaita.

5 askelta kohti vastuullisempaa yritystoimintaa

1) Kehitä etätyöympäristöä

Kaikista ympäristöystävällisin työpaikka tai toimisto on sellainen, jota ei ole lainkaan. Jos siis mahdollista, älä omista lainkaan toimistoa.

Täysin tai vähintään osittain etätyöhön siirtyminen vähentää merkittävästi yrityksen energiankulutusta, saastuttamista ja kokonaishiilijalanjälkeä.

Jos toimistotilalle ei oikeasti ole tarpeellinen tai työ edellyttää vain satunnaista fyysistä läsnäoloa, voi kiertävä aikataulu olla tähän hyvä ratkaisu. Tällöin voi varata työpaikan muutamalle työntekijälle tai ryhmälle joka päivä tarpeiden mukaan, kun taas muut ovat etätöissä.

Kun toiistolla on vähemmän ihmisiä, tuo se merkittäviä energiansäästöjä jopa lyhyellä aikavälillä.

2) Tee ympäristöystävällisiä tekoja toimistolla työskennellessä

Mikäli toimistolle ei halua jättää jäähyväisiä, voi siellä tehdä päivittäin kymmeniä erilaisia pieniä toimenpiteitä, joiden johdosta toiminta fyysisessä paikassa on kestävämpää ja vastuullisempaa.

Tässä toimistoilla työskentelyyn liittyviä pieniä muutoksia, joilla voi olla voi olla kokonaisuuden kannalta iso merkitys:

Näiden pienten askeleiden potentiaali isossa mittakaavassa on hämmästyttävä. Jos tämän haluaa viedä seuraavalle tasolle, voi toimiston varustaa automaattisilla valaisimien ja lämmittimien kytkinjärjestelmillä.

Lisäksi esimerkiksi elektronisten laitteiden toimintaa voi säätää niin, että ne kuluttavat vähemmän energiaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi energiansäästö- ja valmiustilan käyttöä ja pienempää näytönkirkkautta.

3) Tarkista internetin käytön tottumuksesi

Tiesitkö, että yhden sähköpostin lähettäminen aiheuttaa jopa 50g verran CO2-päästöjä? Se tarkoittaa, että 50 sähköpostiviestillä suurten liitteiden kera voidaan saastuttaa lähes yhtä paljon kuin ajamalla 10 kilometriä autolla.

Valitettavasti ihmisillä on hyvin vähän ymmärrystä ja tietoa siitä, miten paljon ympäristövaikutuksia internetin käytöllä on. Kaikki nettisivujen selaamisesta sosiaalisessa mediassa hengailuun ja videoiden katsomiseen tulee aina muutaman gramman suuruinen hiilidioksidihinta.

Ja koska nettiä käyttävät aktiivisesti yli 4,66 miljardia ihmistä, on tämä sellainen asia, joka on pakko ottaa huomioon.

Digitaaliseksi siirtyminen on kuitenkin paljon ympäristöystävällisempää kuin perinteiset paperipostit ja klassiset viestintämenetelmät. Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, että yritys ja sen henkilöstö käyttävät internetiä mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi vastuullista sähköpostien lähettämistä ja tervettä internetin käyttöä. Nämä ovat jälleen vain pieniä tekoja, mutta niillä on iso merkitys, etenkin, jos kaikki maailmassa tekisivät niin.

4) Arvioi tiimisi käyttäytymistä lounaan aikana

Lounastottumusten tarkistaminen voi olla hyvin tehokas tapa yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Oletko koskaan pohtinut, miten paljon ruokaa heitetään pois, koska sitä on tarjolla enemmän kuin on tarpeen? Tai kuinka monta ruoka-annosta voitaisiin säästää päivälliselle asti sen sijaan, että ruuat vain heitetään roskiin?

Jos tilaat ruokaa, yritä tehdä ryhmätilaus tai ainakin muutaman hengen tilauksia sen sijaan, että kaikki 25 henkilöä tilaisivat ruuan eri paikoista.

Myös aterian tyypillä – ja ruokavaliolla yleensäkin – on merkitystä. Vegaaniksi ryhtyminen on yksi tehokkaimista tavoista pienentää hiilijalanjälkeä, sillä keskimääräisen kasvisruokavalion hiilijalanjälki on 60 % pienempi kuin lihapitoisen ruokavalion.

Vain yhden aterian muuttaminen kasvisruuaksi per viikko voi tuntua pieneltä eleeltä, mutta sillä on isossa mittakaavassa merkittävä ympäristövaikutus.

5) Suosi vaihtoehtoisia liikkumismuotoja

Autojen ja vastaavien yhden hengen ajoneuvojen korvaaminen jollakin muulla käytettävässä olevalla kulkutavalla voi merkittävästi vähentää CO2-päästöjä.

Maailmanlaajuinen siirtyminen kotona työskentelyyn viimeisen muutaman vuoden aikana on todiste tästä. 4 miljoonan puoliksi etätöitä tekevän ihmisen vaikutus ilmanlaatuun on sellainen, mikä vastaa yli 91 miljoonan puun istuttamista miljardien työmatkakilometrien ja polttoainepäästöjen vähentämiseksi.

Etätöiden tekeminen on siis kannattavaa ympäristön kannalta, mutta myös iso osa työntekijöistä haluaa tehdä töitä enemmän etänä. Kun töitä pääsee tekemään itselle mieluisassa ympäristössä, tulee töiden tekemisestä huomattavasti miellyttävämpää.

Mitä hyötyjä vastuullisesta yritystoiminnasta on?

Lopuksi on hyvä ottaa esiin neljä syytä, miksi yritysten kannattaisi ryhtyä vastuullisemmaksi toimijaksi:

  1. Yrityksestä ja brändistä tulee houkuttelevampi asiakkaiden, sijoittajien ja työntekijöiden silmissä.
  2. Kustannukset vähenevät ja toiminnasta tulee kestävämpää.
  3. Yritys voi olla olemassa ja toimia myös tulevaisuudessa, koska se voi vastata tarvittaviin ympäristövaatimuksiin.
  4. Ympäristön suojelu ja huolen pitäminen siitä, että seuraavallakin sukupolvella on mahdollisuus ryhtyä yrittäjiksi.

Exit mobile version